Verkorte regels CMV

Overzicht en kenmerken CMV: dakpan model

Het minivolleybal kent zes verschillende spelniveaus met als doel dat je stapje voor stapje het volleyballen onder de knie kunt krijgen. Je volleybalt op een kleiner veld, met een lager net en een minder zware bal. Ook bestaat je team niet uit zes, maar uit vier spelers. Dat is veel leuker, omdat je dan vaker de bal krijgt. Dit hebben ze CMV genoemd: Circulatie Mini Volleybal, dat later omgedoopt is tot Cool Moves Volley.

Je begint met de basis: veel bewegen en vangen & gooien. Elk niveau hoger komt er een volleybaltechniek bij en valt er een vang&gooi beweging af. Elk volgende niveau leunt daarmee op de voorgaande niveaus, vandaar het dakpan model. Op die manier wordt het volledige volleybal stapje voor stapje aangeleerd en kan iedereen aan de competitie meedoen op zijn eigen niveau.

Niveau Max leeftijd Volleybal accent
Niveau 1 6 jaar Vangen en gooien
Niveau 2 7 jaar Onderarms serveren
Niveau 3 8 jaar Pass (onderarms en bovenhands)
Niveau 4 9 jaar Spelverdelen (en aanval)
Niveau 5 10 jaar Aanval
Niveau 6 11 jaar Blokkering

In de regio Haarlem maken we geen gebruik van niveaus 1 en 5. De stap van niveau 1 naar niveau 2 is klein. In de praktijk zie je dat teams van niveau 1 binnen een maand naar niveau 2 gaan, waarmee de behoefte aan niveau 1 eigenlijk nihil is.

Niveau 5 is een onlogische tussenstap gebleken van niveau 4 naar niveau 6. De regels van niveau 5 zijn meer beperkend dan niveau 6, waardoor in de praktijk de volleybalverenigingen hun teams niet opgaven voor niveau 5. In de praktijk is de stap van niveau 4 naar niveau 6 een bewezen logische stap, zowel in het plezier als de ontwikkeling van de kinderen.

Op de volgende pagina’s staan kort de belangrijkste regels en aandachtspunten per niveau. Op deze aandachtspunten wordt zowel tijdens de trainingen als de competitie streng gelet.

Intro Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Niveau 5 Niveau 6