VriendenLoterij
2024_JC_NOJK_Halvefinale.jpg

24 februari 2024

De halve finales van het NOJK 2024


Zaterdag 17 februari waren de halve finales van de VolleybalDirect Open, ook wel het Nederlandse Open Jeugd Kampioenschap, NOJK. Er zijn bij dit toernooi in 3 rondes acht leeftijdscategorieën, ook dit jaar weer naar C-A, ook de A+ categorie, tegenwoordig vaak ‘neo senioren’ genoemd. Alleen helaas geen CMV poules meer, na onze derde plek vorig jaar bij de jongens stond er al weer een nieuw team klaar. Van onze club bereikten 5 van de 6 teams die in de voorronde op 6 januari meededen, of vrijgesteld waren, deze halve finales, de Jongens C, B en A en de Meisjes B en A.

Meisjes B NOJK halve finales

Te beginnen met de meiden B hierboven, die in Zaltbommel hun wedstrijden speelden met coach Sanne. Het ging in deze poule, met 5 teams, lang gelijk op met voor ons eerst 3 keer een gelijkspel tegen Taurus, VV Dash en zelfs de latere nummer 1 Sliedrecht Sport. Helaas deed de laatste wedstrijd tegen Orion ons de das om met een 2-0 verlies. Hard gewerkt dus, maar helaas geen finaleplek.

2024_MA_NOJK_Halvefinale

Dan de meiden A, foto hierboven, met bijna geen spelers meer uit de jeugd, de meeste uit de hoogste dames teams, maar dat geld ook voor de concurrenten. Dit team o.l.v. Jan Pieterse speelde in Zevenhuizen en ook in een poule van 5 teams. Ook hier startte het team met een gelijkspel tegen Zaanstad, maar daarna werd gewonnen van Volley2B en Leython. Goed op weg dus naar de kruisfinales, waarbij de laatste poulewedstrijd tegen Sliedrecht moest beslissen over wie eerste zou worden in de poule. Helaas ging deze wedstrijd met toch duidelijke cijfers, met 11 en 13 punten voor ons, naar Sliedrecht en dus werden we tweede. De andere poule in Zevenhuizen werd beslist met SV Dynamo als eerste die daarmee onze laatste hoop op de finale werden. Maar net als Sliedrecht was, zoals toch wel verwacht, Dynamo ook met duidelijke cijfers, 14 en 11, te sterk voor onze meiden. Niets om je voor te schamen toch, dit zijn al jaren topteams bij de meiden, dus moe maar voldaan naar huis.

Over dan naar de jongens, te beginnen met de C-tjes, foto bovenaan, die in Wijk bij Duurstede speelden. Van alle 5 teams gingen deze jongens onder leiding van Lars, later bijgestaan door Jasper, het meest overtuigend in de aanval deze dag. Na een nipte eerste set overwinning tegen Keistad werd toch met 2-0 gewonnen, werd het arme Vocasa in de eerste set zelfs met 25-3 opzij gezet. Het werd wel echt spannend in de derde wedstrijd tegen PDK en met een positief verschil van 2 punten werd het 1-1. De laastste poule ronde moest uitsluitsel geven, waarin PDK weer gelijk speelde, tegen Keistad, en wij overtuigend wonnen van Seesing Flex. Hierdoor werden wij eerste van de poule en ontliepen we het spelen van kruisfinales. Door naar de finales op 30 maart in Deventer, waar we toch ook PDK weer gaan zien, want die wonnen uiteindelijk hun kruisfinale van Limes.

Bij de jongens B in Rijswijk begon het team voortvarend met een 2-0 winst op Kalinko en Limes. Alleen in de derde wedstrijd liep het even wat anders. In tegenstelling tot bij de Jongens C had Vocasa hier wel een goed team op de been, met 21-25 en 23-25 zelfs net te goed voor ons team en later ook als winnaar van de poule door naar de finale. En dan moesten we de laatste poulewedstrijd nog tegen de vooraf meest gevreesde tegenstander, het goed bekende team van Taurus. Het werd een heel spannende wedstrijd die gelukkig toch met 25-23 en 28-26 onze kant op viel en we zo tweede werden in de poule. In de kruisfinale speelden we tegen de nummer 3 uit de andere poule, het ons en coach Jeroen wel bekende VV Utrecht. Een team waar we altijd leuk en goed tegen spelen, maar ook vaak close, zo ook nu weer. De eerste set ging overtuigend goed met 25-17, maar de tweede set ging andersom naar Utrecht met 19-25, zoals het zo vaak gaat in spannende wedstrijden op naar een derde set. Gelukkig stond in die derde set iedereen weer helemaal scherp en ging ook dit team met 15-5 door naar de finales, dan wel winnen van Vocasa, en ook op 30 maart, maar dan in Doetinchem, weer op bezoek bij Orion. Ook weer met PDK, die in de andere kruisfinale met Taurus afrekende.

2024 NOJK JA Halve finales

Als laatste de oudste jongens A die in Amersfoort bij Keistad op bezoek waren. In dit team wel voornamelijk JA1 en JA2 competitiespelers, maar versterkt met Tijmen, Coen en Thijs vanuit de heren teams, en zelf als inval libero Koen M uit de jongens C. Voor dit team, anders dan bij de andere 2 jongens teams, deze dag geen hoge verwachtingen, toch was er bijna een verrassing. Tegen de thuisploeg van Keistad begon het overtuigend met 2-0. Hierna tegen Orion, zie foto, ging het op zich best goed met een 25-21 eerste set naar ons, maar ging het in de tweede set toch mis met 22-25 en werd het 1-1. Tegen Vollingo ging het moeizaam, maar toch 2-0 gewonnen en als laatste poulewedstrijd stond het sterke ZVH uit Zevenhuizen op het programma, met onder andere Tom en Bram die we vaak tegenkomen. Coach Jaap hield onze beste spelers tot verrassing van de tegenstander op de bank en nam het verlies. Zo konden de andere spelers in ieder geval een hele wedstrijd spelen en toch wat proberen, wat toch beide sets tot boven de 10 punten leidde, niet weggespeeld dus. Alle zeilen bij voor de aanstaande kruisfinale tegen nummer 3 uit de andere poule, de jongens van Zaanstad die we ook goed kennen. Het moest haast wel een 3-setter worden, en zo geschiedde. Met 6-2 voor begonnen we sterk, maar de concentratie zakte helemaal weg en we verloren toch met 9-15. Helaas geen finale, maar we waren wel dichtbij, mogen jullie best trots op zijn!

Helaas dit jaar geen CMV teams meer bij het NOJK. We hadden weer een goed team klaar staan en dan hadden we net als vorig jaar weer met dezelfde 3 teams in de finales kunnen staan. Nu met 2 teams door, met weliswaar iets andere samenstelling, werden die vorig jaar eerste en vijfde. Eens zien of het 30 maart weer zo goed gaat…