Coronaprotocol
Competitie
Alle teams
Nieuws
Vereniging
Agenda
Fotos & Videos
Sponsors
Gastenboek
Contact

Nieuwsberichten

Spaarnestad-team Het Gevaar beste jongens CMV-team van Nederland

Geplaatst op:
28 mei 2019
Door:
André Triep
Categorie:
mini

Ons Jongens CMV-team Het Gevaar heeft zaterdag 25 mei 2019 bij het NGJK in Eindhoven een historische prestatie geleverd door 5e van Nederland te worden door een aantal meisjesteams achter zich te laten en omdat ze het enige jongensteam tussen zeven meisjesteams waren zijn ze feitelijk het beste jongensteam op hun niveau. Alleen kregen ze daar geen beker voor, maar wel veel eer en waardering. Zeker de laatste 35 jaar is een dergelijke prestatie binnen onze club niet voor gekomen.

De jongens van Het Gevaar (Sjoerd van Assema, Simon ter Steege, Melle Eradus, Stef Hofman, Lucas Vos) en hun coach (Jeroen Syrier) hebben hier jarenlang naar toe gewerkt. Ze hebben vier jaar lang hard getraind en net als de mannen van het Bankras-model hadden ze een doel. Eerst wilden ze kampioen van de speelkern Haarlem worden, daarna wilden ze via de regiofinale van de regio West het NGJK halen en daarna ook goed presteren op het NGJK. En dat lukte. Als vereniging mogen we ook trots zijn op het feit dat de vereniging de faciliteiten kon bieden om zo hard hiervoor te trainen. En mogen we trots zijn op het feit dat VCSpaarnestad zo'n grote jongensgroep heeft om uit te kiezen. Met meer dan 100 mini's, waarbij de verhouding jongens-meisjes (45%-55%) enorm afwijkt van de trend bij veel andere verenigingen.

Laten we naar de jongens gaan die dit in spannende wedstrijden hebben gerealiseerd. Toen zij de grote hal van het Topsportcentrum Eindhoven binnenstapten waren zij onder de indruk ("wat hoog, gaat je bal nooit tegen het plafond"). Toen de wedstrijden begonnen werden de indrukken nog groter (want ook de A-,B-C-jeugd speelden het NGJK), en er waren grote aantallen toeschouwers, die met trommels veel lawaai maakten. De jongens ondekten al snel dat zij het enige jongensteam waren (die ook het jongste en het  kleinste waren) en moest opboksen tegen zeven meisjesteams.

Door al deze omstandigheden was de start van ons vijftal in de eerste set tegen Flamingo's aarzelend: 1-8, maar ze toonden veerkracht en op 22-20 leek er setwinst mogelijk. Flamingo's kon beter doordrukken en won met 22-25. In de tweede set was Flamingo's de sterkste, maar op 14-23 lieten onze jongens in een prachtige rally zien dat ze ook goed konden volleyballen. Toch werd het 14-25.Tegen de lange meiden van Dynamo Tubbergen was het lastig spelen, hoewel er vaak lange rallyes waren en Lucas Vos ze met 2 aces via de netrand verraste. Toch ging de set met 15-25 naar het Twentse team. In de tweede set werkten Sjoerd van Assema en Stef Hofman met slimme ballen een achterstand weg. Later in de set voorkwamen Simon ter Steege en Lucas Vos met prachtige reddingen dat Dynamo kon uitlopen. Op 21-19 leken er winstkansen, maar in een spannend slot ging de winst met 24-26 toch naar Dynamo Tubbergen.

Na twee wedstrijden waren Flamingo's en Dynamo Tubbergen nog ongeslagen en al zeker van de plaatsen 1 en 2 in de poule. De Spaarnestad-jongens konden nog 3e worden door in de volgende poulewedstrijd de meisjes van de Bevers uit Lemelerveld achter zich te laten. We hebben Melle Eradus nog niet genoemd: na een bal tegen zijn hoofd moest hij zich even rustig houden, maar zijn bijdrage zou nog komen. De eerste set tegen de Bevers was spannend, maar er was even dip, waarin de stand van 7-11 naar 8-17 ging, maar aces van Simon en Lucas brachten de achterstand terug. En toen liet Melle zich via zijn aanval zien. Op 20-21 was alles nog mogelijk, maar de set ging toch met 21-25 naar de Bevers. In de tweede set streden beide teams voor elke bal. Op 10-10 gaf Lucas met een ace het startsein voor sterke servicebeurt van Spaarnestad. Gesteund door het slimme spel van Sjoerd en de onverzettelijkheid van Melle liep Spaarnestad door naar 21-11. Om 3e in de poule te worden moest het verschil minimaal 5 punten zijn. De Bevers kwam gevaarlijk terug naar 24-18, maar Stef zorgde dat onze jongens op 25-18 kwamen en dus via een 3e plaats in de poule nog 5e van Nederland konden worden.

Na een lange wachttijd mochten de Spaarnestad-jongens om de 5e en 6e plaats spelen tegen Stanfries uit IJlst. Dat meisjesteam bleek een taaie tegenstander. Er waren lange rally's en het was heel moeilijk om de bal bij Stanfries op de grond te krijgen. Onze jongens bouwden een voorsprong op: 7-4,11-8. Toen stokte de Haarlemse aanval en het werd 11-14. Spaarnestad vocht zich terug en via aces van Simon en Melle werd het 19-19. Door eigen fouten kwam Spaarnestad achter: 20-23. Onze jongens toonden zich comback kids en dwongen Stanfries tot fouten. En een aanval van Simon bracht de setwinst: 25-23. Maar Stanfries kon ook vechten voor een ommekeer en die kwam er in de tweede set. Na een zeer lange rally stond het 1-5. Stanfries ging door naar 4-13. Maar de Spaarnestad Comback Kids bleven gaan. Via aces van Simon en Melle werd het 13-13. Op 16-16 ging Melle zich nogmaals roeren. Via 2 aces en een aanvalspunt van hem werd het 21-18. Er volgden nog lange rallies, want Stanfries was nog niet verslagen. Sjoerd, Stef en Lucas vochten als leeuwen voor elke bal en via twee aces brachten zij de stand op 25-21. De vijfde plaats was binnen en wat een prestatie van vijf jongens en hun coach op een bijzondere dag: 25 mei 2019!

Verslag: Andre Triep Foto: Mark van Assema