Coronaprotocol
Competitie
Alle teams
Nieuws
Vereniging
Agenda
Fotos & Videos
Sponsors
Gastenboek
Contact

Nieuwsberichten

Clinics mini- en jeugdtrainers

Geplaatst op:
4 februari 2020
Door:
De Webmaster
Categorie:
mini
Als uitwerking van de Handleiding Technieken VC Spaarnestad organiseerde de Minicommissie op 17 januari in de Doelenzaal voor alle CMV-trainers een clinic, waar Jeroen Syrier met 7 spelers (die al meerdere jaren bij hem trainen en u net mini-af zijn) in de praktijk liet zien wat hij vertelde.
Jeroen gaf vooraf 3 uitgangspunten bij zijn trainingen:
  1. veel bewegen, dus geen rijtjes
  2. veel balcontacten; de hele training doe je met een bal (dat geldt voor hem voor alle CMV-niveau's. Daarbij hanteert hij als filosofie: als je een bal in je handen hebt ben je nergens anders mee bezig).
  3. veel spelvormen/partijtjes (Jeroen gaf aan dat je op elke CMV-niveau 1 tegen 1 kunt spelen, waarbij je velden kleiner of groter maakt. Als hij partijtjes speelt is dat 2 tegen 2, nooit 4 tegen 4).

Jeroen liet daarna een aantal vormen zien, waarbij je van makkelijk naar moeilijk gaat (de eerste bal onderarms, daarna bovenhands toevoegen, daarna smash toevoegen). Dat geldt ook als ze zelf serveren (gewoon bovenhands of met topspin).

Bij elke balcontact moet je goed onder of achter de bal komen. De Handleiding beveelt aan dat je een vooractie kunt inbouwen voordat het balcontact plaatsvindt, want dat gebeurt in de wedstrijd ook (gamelike trainen is ook een uitgangspunt). Bij onderarms start je met 2 losse handen, want dan kan je makkelijker met 1 hand bij de andere aansluiten. Neem dan de pass naast je lichaam, want als je voor je lichaam passt kom in je problemen als de bal omhoog floaterend op je afkomt. Bij bovenhands start je ook met twee losse handen, waarbij de ellebogen op schouderbreedte zijn.

Bij Jeroen is er altijd beweging, want de speler moet altijd achter zijn eigen bal aanlopen. De trainer bepaalt het tempo van de oefening als hij aanslaat, want hij wacht niet tot de speler klaar staat.
Alle minitrainers waren aanwezig en hebben kunnen zien hoe dynamisch een training kan zijn. En dat zoiets los staat van het leeftijdsniveau of het spelniveau van de kinderen. Uit de dynamische aanpak van Jeroen konden de minitrainers voldoende antwoorden op hun vragen, die ze vooraf hadden, afleiden.

Op zondag 19 januari was het de beurt aan de jeugdtrainers. Tijdens het laatste uur van de zondagtraining liet Jaap Vos, ondersteund door een aantal jeugdspelers (die deels zelf ook weer trainer zijn), zien hoe je ook bij de jeugd je training dynamisch kunt maken. Ook hier als uitgangspunten veel balcontacten, achter je eigen bal aan en een trainer die het tempo en de zwaarte van de oefening bepaalt. Jaap demonstreerde daarnaast een aantal technieken uit de Handleiding; hoe ze aangeleerd kunnen worden en waarom ze nuttig zijn. De opkomst van trainers was hierbij iets minder hoog dan op vrijdag. Jammer, want het was een zeer nuttige bijeenkomst!