Competitie
Alle teams
Nieuws
Vereniging
Agenda
Fotos & Videos
Sponsors
Gastenboek
Contact

VCSpaarnestad bestaat dit jaar 10 jaar (aflevering 2): nogmaals de harde kern

Geplaatst op:
11 april 2020
Door:
Jan Koehorst
Categorie:
Algemeen

In de eerste aflevering besteedde ik aandacht aan de harde kern van volwassen mannen. Daarom deze keer aandacht voor de harde kern van volwassen vrouwen bij Spaarnestad. Op maandag 24 februari speelden dames 8 en dames 10 tegen elkaar. Typisch voor de harde kern die is voortgekomen uit de 4 verenigingen waaruit Spaarnestad voortkwam (Allides, VVHaarlem, die Raeckse en HVS). Er waren maar een paar speelsters in deze wedstrijd die na de fusie bij Spaarnestad zijn komen spelen. Het overgrote deel speelde al voor de fusie bij Spaarnestad. Ook hier ging het om een ouder team (dames 8) tegen een wat jonger team (dames 10).
De wedstrijd werd een duidelijke 4-0 overwinning van dames 8. Hier werkte het leeftijdsverschil anders dan bij de mannenwedstrijd. Bij dames 8 was de meeste volleybalervaring (zowel in het veld als langs de lijn). Daardoor kon in dit geval het oudere team winnen. Aan de hand van individuele leeftijden bleek dat het tiental van dames 8 een gemiddelde leeftijd had van 44,9 jaar (de leeftijden varieerden van 30,3 jaar tot de oudste die 64,8 jaar is), terwijl bij dames 10 de gemiddelde leeftijd 31,6 jaar was (de leeftijden varieerden van 22,7 tot 43,8 jaar). De kern van dames 8 wordt gevormd door de zeer ervaren spelverdeelster Maria van Sambeek (en gymleerkracht, die eerst een aantal jaren voor die Raeckse speelde en later op divisieniveau de uitblinkende speelverdeelstar bij Allides dames 1 en beroemd was om haar goed gecamoufleerde doortikbal) en de ervaren alleskunner Anneliek Hurkmans, die ook bekend was om haar lepe balletjes. En er staat natuurlijk een prachtig achttal speelsters omheen: Birgit van Luijk, Maroes Albers-Visser, Susan Creyghton, Sara Bronkhorst, Linda Janssens-Pinkse, Bouke van Agt, Ellen van Leeuwen en Linda Rietveld-van der Meer. En vlak even niet uit dat langs de kant trainer/coach Astrid Zwart stond. Die was in haar beste jaren een torenhoge aanvalster die gewoon over het blok sloeg, toen ze met OVRA (voorganger van VV Haarlem) in de eredivisie speelde.
Wie denkt dat dames 10 niet veel waard is, wijs ik even op de prachtige 4-0 overwinning die zij op 2 maart in de Beyneshal tegen het Uithoornse SAS boekten. Dames 10 bestaat uit een kern van drie veertigers (Loes Winst, Susanne Kooij, Marjolein Dekker) en een bijna dertiger (Arianna Dekker). De overige vier speelsters kende ik allemaal uit de jeugd (getraind of gecoacht). Dat zijn begin twintigers. Vaak zie je dat speelsters aan het eind van de middelbare school stoppen en nooit meer terugkomen. Dames 10 heeft spijtoptanten die vanwege studie een tijd uit het volleybal waren, maar nu weer terug waren. Daniek Teitsma is het langst weg geweest, maar is nu weer terug (leuk Daniek). Nina Witteman heb ik 7 jaar getraind bij mini's en C-jeugd bij VV Haarlem en is nu weer terug (geweldig Nina). Amber-Lynn Bacchus was even weg of alleen maar trainend lid (had zaterdags altijd baantjes), maar stond er deze wedstrijd weer (prachtig Amber-Lynn). En dan is er nog Laura Schollaardt uit de fameuze Zandvoortse familie Schollaardt (ze was een goede assistent-trainster bij de mini's). Maar ook een goed studiehoofd. Niks mis mee dus! En er stond met Stan Rooze natuurlijk niet zomaar een coach!


De scheidsrechter was ook niet zomaar iemand. Het was veteraan Jos Weijers (Spaarnestad-erelid met een waslijst aan fluit- en recreantenactiviteiten).


Andre Triep