Competitie
Alle teams
Nieuws
Vereniging
Agenda
Fotos & Videos
Sponsors
Gastenboek
Contact

Damrs1-Forza:een analytische terugblik

Geplaatst op:
7 mei 2011
Door:
Andre Triep
Categorie:
Algemeen
Na afloop van de met 1-3 verloren wedstrijd was bij velen het gevoel dat ons dames 1 kansloos was geweest en zwak speelde.50 uur later is een nuancering op zijn plaats.

 

Na afloop van de met 1-3 verloren wedstrijd was bij velen het gevoel: ons dames 1was kansloos, want speelde zwak, terwijl Forza als terechte winnaar werd gezien. Dat laatste was terecht, maar bij dat eerste gevoel was nuancering mogelijk. Dames 1 had weliswaar bij vlagen hele zwakke momenten (vooral in passing en aanval), maar soms ook sterke. Ik denk aan de fabuleuze redding door Fascal in de eerste rally van de 2e set en het spel aan het eind van zowel de 1e als de 4e set.

In de 1e en 4e set was het verschil ook klein en een paar fouten minder aan onze kant hadden die sets naar ons kunnen laten omslaan Laten we daarom de gemaakte punten eens vergelijken. Serverend maakten wij 9 punten (en 9 servefouten) en zij 8 punten (en 10 servefouten). Hier ligt dusgeen verschil. Blokkerend maakten wij 6 punten en  zij ook. Het verschil moet dus in de aanval en de eigen fouten zittend.

We beginnen met de side-out aanval (dwz op hun serve). Onze aanval scoorde in 4sets uit 70 aanvallen 24 punten (ofwel 34,3%). Hun aanval scoorde uit 64 side-out aanvallen 20 punten (ofwel31,3%). In beide gevallen geen geweldig hoog percentage. Als we verder kijken scoren wij 30 rally-aanvallen en 16 aanvalsfouten, terwijl zij 37 rally-aanvallen en 7 aanvalsfouten maken. Hier hebben we al 2 verklaringen. Wij verliezen 9punten meer door onze aanvalsfouten. Anderzijds is hun aandeel rally-aaanvallen veel hoger. Dat zou er op kunnen wijzen dat we goed verdedigd hebben. Dan blijven de rally-aanvallen over. Die kunnen ook tot punten leiden. Dan blijkt dat wij met de aanval in de rally 21 punten scoren en zij 28 punten. Dat leidt tot de volgende tabel waarin zichtbaar wordt waarmee de punten worden gescoord.

 

Service

Side-out

Rally/aanv.

blok

Fout tegen

Totaal

Spstad

9

24

21

6

28

88

Forza

8

20

28

6

36

98

 

We kunnen dit ook specificeren per set en dan wordt het effet misschien nog duidelijker.

Laten we naar de teamcompositie kijken. Forza heeft 6 ervaren en stevige basisspeelsters en een onervaren libero. Spaarnestad heeft minder ervaring. Het grote verschil is dat Forza leunt op 2 goede buitenaanvallers (nt. 7 en mr. 11), die makkelijk en veel scoren en 1 jongere middenaanvalster (nr. 27). Die 3 maken de punten op setups van een degelijke (maar niet altijd  technisch perfecte spelverdeelster)  Wij hebben geen aanvalsters op buiten aan wie onze spelverdeelsters (die minder ervaren zijn) altijd de bal kwijt kunnen. Dat heeft gevolgen voor ons spel. De spelverdeelster moet het midden opzoeken, zelfs als de pass wat minder is. Om te varieren wordt nu veel de omloopbal gespeeld. Twee opmerkingen hierbij: hij wordt nu te veel gespeeld, zodat de tegenstander er zich op in kan stellen en het veel tot prikvalletjes leidt en die omloopbal is volgens mij moeilijker voor een spelverdeler dan een 1e tempo-bal voor de spelverdeelster, zeker als de pass minder is. Dit verschil in teamcompositie betekent dat Forza minder afhankelijk is van een goede pass. Bij een mindere pass gaat de set-up naar buiten. Bij ons zal dat in zo’n situatie misschien ook wel moeten, maar de kans op een aanvalsfout is groter.

Had de tegenstander geen zwakke plekken? Toch wel. Hun libero was onervaren en onzeker, maar werd door ons te weinig met de service opgezocht. Er wordt soms veel op nr. 7 geserveerd. Die kon soms goed passen, maar had ook zwakke momenten (zoals in het begin van de 1e set en in de 3e set bij de stand 10-6 voor ons). In dat laatste geval was die serve op haar goed, want die schakelde haar uit voor de 3m-aanval, terwijl nr. 27 (de snelle aanvalster) door de libero werd vervangen en de andere passer-loperop rechtsvoor stond. Dus hun zwakke rotatie. Marloes serveerde 2 maal een ace in het uiterste hoekje, maar durfde daar niet meer verder te gaan (uit vrees uit te serveren). Het effect was dat de passer niet brak en Forza de service terug haalde. Dit en het feit dat het best werd gespeeld op het moment dat de set eigenlijk al verloren was geeft iets van de druk aan die het team voelde. 

Tijd voor de scores van de individuele speelsters:

Bij Spaarnestad:

Marloes 13 punten, Milou 10, Esther 10, Masja 8, Marieke 7, Fascal 6, Minke 4, Rachelle 2

Bij Forza:

Leonie Bruggink (p/l) 25 punten, Maartje van de Essenburg (mid) 14, Yara Woltersom (p/l) 11, Marjon Creteer (spelverdeling) 4, Liesbeth van het Klooster (mid) 3, Eva Damen (diagonaal) 3, Gitte Brouwer (p/l) 2

 

Andre Triep