Yannick en Marly na kampioenschap Dynamo.jpg

7 mei 2023

De familie Bak in de kijker van volleyballend Nederland


Onze oud spelers Yannick en Marly Bak staan flink in de nationale volleybalschijnwerpers. Yannick is vorig weekend kersvers kampioen van Nederland geworden met Draaisma Dynamo. Marly speelt ook voor de landelijke titel met VV Utrecht. Vader Rob Bak is net met volleybalpensioen na tientallen jaren tot in de hoogste teams van onze club gespeeld te hebben. Moeder Ingrid Bak heeft in haar beste jaren ook op landelijk niveau gespeeld en is nog steeds actief in Dames 4.

Overigens komt moeder Ingrid zelf ook al uit een echte volleybalfamilie, met haar broers Erwin en Arjan de Lange die ook in de hoogste team van onze club speelden, en Arjan nu nog in Heren 5 actief is.

Zus en broer Bak

Maar nu naar over naar de jeugd van de familie. De NOS heeft broer en zus ook gevonden en schreef dit uitgebreide verhaal.

Ze schrijven onder andere "Dat beide kinderen zouden gaan volleyballen, was al van jongs af aan duidelijk. Ondanks het leeftijdsverschil van zes jaar werd Yannick door Marly aangestoken met de liefde voor de sport. "In de tuin hebben we uren met de bal gespeeld. Zij heeft de eerste paar ballen in m'n gezicht geslagen."

Marly: "Omdat ik een stuk ouder ben, had hij behoorlijk wat tegenstand altijd. Ik denk dat dat hem wel beter heeft gemaakt. Hij won eigenlijk nooit van mij vroeger. Nu ben ik natuurlijk kansloos", lacht de 27-jarige passer-loper van Utrecht. "Hij is twee meter en ik niet. En hij is veel sterker."

Het blijft overigens niet bij tekst alleen, de NOS heeft zelfs een familie Bak video compilatie gemaakt, zeker even kijken dus!

Marly video

Een echte finale voor VV Utrecht

Ondertussen is een deel van het verhaal alweer achterhaald, omdat net de vierde wedstrijd in de best of five serie voor het kampioenschap door Utrecht nipt met 5 sets is gewonnen. Het staat dus nu 2-2 in wedstrijden in die best of five serie, en een beslissingswedstrijd volgende week zondag om 14.30 in Sneek zal nu de doorslag moeten geven. Via de live stream bij de NOS te volgen voor iedereen die niet naar Sneek gaat. Nog 1 wedstrijd in spanning om er achter te komen of er dit jaar 2 kampioenen in gezin Bak zullen zijn. Overigens is VV Utrecht ook de club waar de Haarlemse interim coach van onze dames 1, Vera Koenen, volgend seizoen te vinden zal zijn als de nieuwe trainer/coach.

Spaarnestad talenten

Dat Yannick een goed volleyballer zou worden werd al vroeg duidelijk. Voordat hij bij ons in Heren 1 zou spelen was hij op zijn vijftiende al vertrokken naar het Nevobo talent team in Papendal. Marly speelde wel een aantal jaren bij ons in dames 1 voordat ze op eredivisie niveau ging spelen.

In het artikel zelf is onze club niet te vinden, maar we eindigen hier met de woorden van de verslaggever tijdens de wedstrijd op tv vandaag: "Weer een mooi punt door Marly Bak, die 12 jaar lang gegroeid en opgebloeid is bij Spaarnestad!"