20 februari 2022

Dames 1 wint met 3-2 !!

Terwijl het buiten dramatisch weer was, was er in de Beyneshal een warme opgewonden stemming na afloop van de wedstrijd VCSpaarnestad-VolleyTilburg dames in de Topdivisie. Dames 1 nam met een 3-2 overwinning afscheid van de Beyneshal. Na een zwakke eerste set en een 1-2 achterstand in sets was dat niet meer vanzelfsprekend.

Coach Nico Halsema startte met Rudie Dopp, Marit Pleijster, Kim op de Kelder, Maaike van de Water, Lisette Wolken, Sanne van Bruggen en libero Bloem de Jong. Ons damesteam bleek moeite met de spanning te hebben, want zelfs Rudie Dopp begon met een serve in het net. In de volgende servicebeurt serveerde Marit Pleijster ook fout en de Tilburgse diagonaal maakte er gebruik van door 2 aces te serveren. Op 1-6 leidde dat tot de eerste Haarlemse time-out. Snel erna kwam een nieuwe Tilburgse service-serie met een ace en op 2-10 was de tweede Haarlemse time-out nodig. Het hielp voorlopig niet, want nog 6 maal zou een speelster van dames 1 fout serveren. Samen met 6 aanvalsfouten maakte dat winst van de eerste set onmogelijk. De ingevallen Marije Bouterse (normaal spelend in dames 2) zorgde voor een lichtpuntje met een ace op 10-21, maar de cirkel was rond toen Rudie Dopp de set met een foutserve beëindigde: 15-25.
Voor de duidelijkheid: Rudie zou later het team op sleeptouw nemen en naar de 3-2 leiden!
De tweede set liet een ander gezicht zien. Seline van de Oever was gestart op de spelverdeling en op haar service maakte Tilburg 3 aanvalsfouten:4-1 en op de volgende servicebeurt van Marije Bouterse maakte Tilburg weer 3 aanvalsfouten, zodat dames 1 met 9-2 leidde. De Tilburgse aanval ging daarna weer draaien en op 13-10 bracht de Tilburgse diagonaal met 2 aces haar ploeg weer dichtbij: 13-12. Gelukkig kon Seline van de Oever met haar servedruk weer voor een 16-14 voorsprong zorgen. Het werd spannend toen de spelverdeelster van Tilburg met een ace de stand op 16-17 bracht, maar Sanne van Bruggen was na een matige eerste set op stoom gekomen. Zij serveerde onze dames naar 22-20, maar Tilburg kwam nog terug naar 24-24. Op die stand maakte Maaike van de Water haar matige start in de 1e set goed door met een prachtige aanval 25-24 te scoren, waarna Seline van de Oever met een ace de bevrijdende 26-24 binnensloeg.
In de derde set nam Tilburg weer snel een voorsprong: 0-4. En dat verschil bleef lange tijd bestaan. En Nico Halsema kon dat met een time-out en wissels niet herstellen. Op 10-15 begon de Tilburgse Paula Schellekens met een sterk service onze dames onder druk te etten, waardoor ze fouten gingen maken en het 11-20 werd. In deze fase begonnen Rudie Dopp en Sanne van Bruggen er als aanvalster beter in te komen, maar voor deze set was het te laat. Die ging verloren met 13-25. Tilburg had op alle onderdelen overheerst.
In de vierde set nam dames 1 op de service van Marit Pleijster en Kim op de Kelder een voorsprong: 4-0. Tilburg vocht zich terug via 4-4 naar 6-8, maar na een mooie middenaanval van Marit Pleijster werd Marije Bouterse ingewisseld voor de service. Zij beschaamde het vertrouwen niet en sloeg meteen een ace en ging door het 9-8 stond. Op 9-9 beleefde Rudie Dopp haar "finest hour" van deze middag. Ze sloeg een mooi aanvalspunt binnen en begon met een ace aan een indrukwekkende serviceserie die de stand op 16-9 bracht. Daarbij had ze door een geweldige redding de 14-9 mogelijk gemaakt. Inmiddels werd duidelijk dat Maaike van de Water deze set als aanvalster helemaal terug in de wedstrijd was. Zij en Rudie Dopp maakten nu aanvallend vrijwel geen fouten en via 25-19 werd het 2-2 in sets. Deze set had dames 1 zelf 21 punten gescoord (2 aces, 5 blok- en 14 aanvalspunten).
In de vijfde set bleken Marit Pleijster (een mooie middenaanval en een ace) en Maaike van de Water (2 mooie aanvalspunten) helemaal losgeslagen te zijn: 4-1 voor. Dat inspireerde daarna Sanne van Bruggen tot een prachtige serie (eerst 3 aanvalspunten en daarna een serie van 6 serves), waardoor het opeens 14-5 stond. Daarna werd het snel 15-7 en konden Lars Hendriks en zijn maten de triomfmars inzetten. Bravo dames!